gambar dari google
- 4 ekor ketam
- Sup bunjut Adabi
- 3 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 keping asam keping
- Daun Sup/bawang
- Bawang goreng
- Kentang
- Tomato
- Carrot
- Garam secukup rasa
- Sedikit Minyak untuk menumis
- Air
Cara-cara Memasak:
- Tumbuk/hiris bawang merah,putih dan halia.
- Panaskan sedikit minyak.Tumiskan bawang merah,putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan air, sup bunjut dan asam keping. Biarkan seketika.
- Masukkan kentang dan carrot yang telah dipotong
- Bila air dah mendidih, masukkan ketam. Biarkan sehingga 5-10 minit supaya ketam tidak terlebih masak.
- Masukkan garam dan tomato.
- Angkat dan taburkan sedikit daun sup, daun bawang dan bawang goreng
0 KOMEN:
Post a Comment